Poročne obleke in poroka

porokaPoroka je obred, kjer se dve osebi, združita v zakonu. Poročne tradicije, običaji in poročne obleke se med kulturami, etničnimi skupinami, religijami, državami in socialnimi sloji močno razlikujejo. Večina porok vključuje izmenjavo poročnih zaobljub s strani para, predstavitev darila in javna razglasitev zakonske zveze. Posebna poročna oblačila so pogosto nosili, in slovesnosti je včasih sledil sprejem poroke. Glasba, poezija, molitve ali branja iz verskih besedil ali literatur so tudi pogosto vključena v slovesnosti. Mnoge kulture so sprejele tradicionalne zahodne običaje ˝belo poroko˝, ko nevesta nosi belo poročno nošo/obleko in tančico.

Uporaba poročnega prstana je že dolgo del verske poroke v Evropi in Ameriki, vendar je izvor tradicije nejasen. Ena možnost je, Roman (vera v Vena Amoris), ki je verjel, da je žila, ki je potekala od četrtega prsta (prstanec), tekla neposredno v srce, tako, kot je par nosil prstane na prstu so njihova srca so bila povezana. Številne kulture so sprejele tradicionalen zahodni običaj ˝belo poroko˝, v kateri nevesta nosi belo poročno obleko in tančico. Ta tradicija se je popularizirala s poroko kraljice Viktorije. Nekateri pravijo, da je Victorijina izbira bele obleke bila preprosto znamenje ekstravagance. Poročnemu obredu je pogosto sledilo poročno slavje ali poročni zajtrk, v katerem lahko rituali vključujejo govore od ženina, najboljšega človeka, očeta neveste in morda neveste, mladoporočencin “prvi ples˝ v paru, in rezanje elegantne poročne torte.

Vrste poročnih oblačil in oblek :
-Hanbok, tradicionalno oblačilo v Koreji
-Barong Tagalog, vezeno, formalno moško oblačilo iz Filipinov
-Kimono, tradicionalna oblačila Japonske
-Sari / Lehenga, indijska priljubljena in tradicionalna obleka v Indiji
-Dhoti, moško oblačilo v južni Indiji
-Dashiki, tradicionalni zahodnoafriška poročna obleka
-Ao dai, tradicionalna oblačila, iz Vietnama
-Shirt trak, pogosto nosili ameriških indijski moški ob priložnostih, kot so poroke
-Kilt, moško oblačilo zlasti škotske kulture
-Kittel, bela halja, ki jo ženin nosi na ortodoksnih judovskih porokah
-Topor, vrsta stožčastega pokrivala nošenaega na hindujskih porokah
-Bela kravata (“večerna obleka” v Združenem kraljestvu, zelo formalna večerna obleka)
-Večerne obleke
Kravata (“večerja jopič” v Veliki Britaniji, se pogosto omenja kot “smoking” v ZDA, tradicionalno primeren le za uporabo po 6:00 (ne za poroke), vendar jih je opaziti tudi podnevi, zlasti v Združenih državah Amerike. v Veliki Britaniji bi bilo neprimerno)
-Netradicionalne “Tuxedo” variante (barvni jopiči / vezane, “poročne obleke”)
-Lounge obleka
-Sherwani, dolgi plašč, kot oblačilo nosili v Južni Aziji
Poroška krone, ki so jih nosili sirski in grški pari (ki se imenujejo “τα στέφανα”, ki dobesedno pomeni “venec”) in skandinavske neveste
-Poročna tančica
-Poročna obleka
-Langa oni, tradicionalna dvodelna obleka, nosile so jo neporočene hindujske ženske (Popolna Poroka).

Glasba, ki jo igrajo na zahodnih porokah vključuje processionalo pesem za hojo do oltarja. Primer takšne uporabe je prvič poročalo na poroki Nore Robinson in Alexandra Kirkmana Finlaya leta 1878. Mnogi običaji in rituali imajo izvor v religijah in so v skladu z verskimi voditelji, ki jih še vedno izvajo. Kot prehod družbe iz verskega do posvetnega, se mnogi niso pripravljeni odreči simboličnim pomenom nekaterih običajev, saj so postali bistven del neodvisne kulture, vere. Da bi zadostili tem potrebam, so se posvetne slovesnosti začeli izvajati po vsem svetu. Od leta 1980, je društvo Škotska Humanist (HSS) izvajalo posvetne slovesnosti v državi. Leta 1987 je BBC Scotland TV serija “dobre volje” prvič predvajala humanistično poroko na nacionalni televiziji. Povpraševanje za humanističnih porokah narašča od takrat in v letu 2005 je HSS dobil pravno bitko in njihovi obredi so na Škotskem zdaj dovoljeni. Humanistične poročne slovesnosti še izvajajo v različnih državah, kot so ZDA, Kanada in nedavno v Braziliji, saj imajo pravni status v le nekaj od teh držav.
http://www.porocna-trgovina.si/ in http://www.okraski.com/