Izdelava ravne zelene strehe

ravne-zelene-streheRAVNE STREHE

Ravna streha je streha, ki je v nasprotju z mnogimi vrstami poševnih streh skoraj ravna. Naklon strehe je približno do 10 °. Ravne strehe so starodavna oblika streh , ki se  uporabljajo predvsem v sušnih podnebjih, streha pa se lahko uporabi kot dodaten življenjski prostor.

Ravne strehe obstajajo po vsem svetu in vsako področje ima svojo tradicijo ali metodo uporabljanja materialov. V toplih krajih, kjer je padavin manj in ni zmrzitev, so ravne strehe preprosto zgrajene iz betona, kjer les ni na voljo. Na območjih, kjer je veliko padavin te strehe niso primerne. Ravne strehe so značilne za egiptovske, perzijske in arabske sloge arhitektur.

Zelena streha Klemaks je lahko dobra naložba za več objektov. Zelena streha lahko podaljša življenjsko dobo strehe, saj znižuje temperaturo na strehi. To lahko privede tudi do dodatnih prihrankov energije in manjših stroškov.
Vendar pa imajo ravne strehe dodatne težave, ker nimajo naklona za odtekanje deževnice,samodejno ne spuščajo vode.

Še vedno obstajajo tri glavne vrste strešnih materialov za ravne strehe, ki se uporabljajo redno na novih in starejših hišah ali objektih.
enoplastna Ravna streha:
eno-plastna pomeni le eno plast membrane kot hidroizolacije. EPDM (etilen propilen dien Monomer), PVC (polivinilklorid), in TPO (termoplastov olefin) so glavne vrste enoplastnih kritin.
Danes so enoslojne membrane najbolj priljubljene med ravnimi strešnimi kritinami, ki se uporabljajo v poslovne in stanovanjske gradnje.
Posamezni membranski vložki niso enaki. EPDM, TPO in PVC vsi imajo zelo različne oblike. Membranski vložek sega v širino od 6-18 metrov. Najpogosteje uporabljene membrane so približno 10 metrov.

Zgrajene ravne strehe:
strehe so izdelane z uporabo pozidanih plasti katranskega nasičenega papirja in tekočega katrana z gramozom, asfaltom. Ko je nameščen na strehi, se da  dodati še več plasti in s tem povečamo vzdržljivost in življenjsko dobo strehe.

razpršena ravna streha:
Obstajata dva glavna tipa razprševanja strehe:.

1. Spray Foam Izolacija (razpršimo neposredno na strešni opaž ga prevlečemo z akrilnim ali uretanskim premazom)

2. Strešni premazi ( izdelani so za obstoječe strehe in se uporabljajo za podaljšanje življenjske dobe, ki je 10-15 let). Strešni premazi so običajno nameščeni na vrhu.
Toplota in voda povzročajo največ težav, ki zahtevajo popravilo strehe. Ravne strehe morajo biti pregledane najmanj dvakrat na leto. Pogosteje, pa streho preverite živite na območju z močnimi nevihtami in padavinami..  Ravne strehe z resnim puščanjem vode bo verjetno treba zamenjati, vendar pa lahko tudi sami redno pregledamo robove strehe in drenažne kanale.
V primerih  hude poškodbe, je treba popravilo strehe prepustiti strokovnjakom. Vendar pa je mogoče nadomestiti majhne dele strehe z novo gumijasto prevleko ali asfaltom, odvisno od obstoječega materiala. Ravne strehe pogosto potrebujejo samo novo plast strešnega katrana namesto povsem novo podlago. Lahko dodate tudi odsevni barvni aluminij , ki pomaga absorbirati poletno vročino. Ravne strehe so zelo občutljive na vodo in toploto, vendar ob rednih pregledih in vzdrževanju lahko preprečite veliko težav.

Info: Krovstvo Klemaks Gradnje