Glivice na nogah

Kako se znebiti glivic na nogah?
Glivice so zelo obstojni in trajni paraziti, ki lahko povzročijo zelo veliko škodo na našem telesu, vključno z nohtmi na rokah in nogah. Glivične okužbe nohtov na rokah ali nogah lahko opazimo zaradi sprememb barve nohtov,  zadebelitve nohtov in iskrivljenosti, ter njihove nenaravne krhkosti.

Preprečevanje
Kot preventiva se priporoča higiena prstov in nog ter izogibanje nepotrebnem močenju/vlagi predvsem nog. Če se vaša stopala pretirano znojijo, je treba spremeniti ali menjati nogavice ali čevlje, in če so roke izpostavljene vlagi nositi gumijaste rokavice. Umijte noge vsaj enkrat na dan. Naj bodo vaše noge suhe, predvsem med prsti. Nosite bombažne ali volnene nogavice, ki vpijajo znoj in jih menjavajte dvakrat na dan ali pogosteje, kakor hitro postanejo noge mokre. Ne hodite bosi na podlagah javnih tušev – uporabljajte gumijaste copate. Potresite čevlje s protiglivičnim prahom za stopala. Glivice naseljene na rokah ali nogah ne izginejo same. V eni tretjini primerov glivične okužbe stopal lahko vodijo do bolezni, zmešane z bakterijami običajno spremlja neprijeten vonj. Naše zdravje se kaže na koži, zdravljenje glivičnih bolezni, je potrebno, ker bolezen ne bo izginila sama od sebe, ampak bo samo slabše. Obstaja tudi nekaj naravnih načinov za odstranitev teh malih škodljivcev, ki napadajo našo kožo stopal in nohtov:

glivice-na-nogah

Jabolčni kis
V jabolčni kis, namakajte bombažno blazinico in nanesite plast na okužene površine kože. Sušite 30 minut. Sperite z mlačno vodo. To je zelo učinkovito sredstvo, saj kis počasi znižuje pH kože, ki preprečuje rast gliv. Drug način je, da en sam kozarec belega ali jabolčnega kisa  nalijemo v nekaj litrov zelo vroče vode in namakajte noge 15-20 minut, dvakrat na dan. To zdravilo bo ubilo glivice na nohtih.

 

Ustna voda
Ustna voda, ki jo uporabljamo za pranje ust se zmeša z vodo in zelo učinkovito rešuje problem glivic naseljenih  na rokah in nogah. Kopel za noge je potrebno narediti 3 mericami ustne vodice in 2 litroma tople vode, držite noge v kopeli približno 20 minut, nato pa dobro namažite noge s kremo za suho kožo. Njeni dezinfekcijskimi in antiseptičnimi lastnostmi bo rešila vaše probleme v približno nekaj dneh, če boste dvakrat na dan do petnajst minut namakali noge v njej.

 

Ingver in česen – zmagovalna kombinacija v boju proti glivicam
V skledo z vročo vodo, dodamo nekaj strokov zdrobljenega česna in zdrobljene ingverjeve korenine. Dodajte žlico medicinskega alkohola- etanola. Namakajte noge 10 minut. Nato popolnoma posušite stopala. Ponovite 2-3 krat dnevno. Ta kopel vam bo dala veliko olajšanje. Drug način je, da česen v prahu posipate po nogah dvakrat na dan ali sperete s sokom česna.
Krema iz ognjiča
Izjemno učinkovita krema ščiti in zdravi suho kožo, pospešuje celjenje razjed in opeklin. Ta krema temelji na koristnih učinkih oljčnega olja, ognjiča, cvetja in čebeljega voska.

 

Kolikokrat ste znašli pred zidom, ker so se na nogah še posebej na prstih pojavile bele odebelitve, ki niso suha koža, temveč  glivična okužba na stopalih in prstih nog ali na prstih rok.
Seveda obstajajo različne kreme in druga zdravila, ki lahko pomagajo. Pregled pri  dermatologu je zelo priporočljiv.